HTML

Napi Hadísz

Assalamu alaykum! InsaAllah hiteles hadíszok, vallási előírások és tanulmányok hasznos információkkal, linkekkel!

Friss topikok

  • NapiHadisz: Bukhari-nál és Muszlim-nál maradt fenn: Allah Küldötte (béke legyen vele) megparancsolta nekünk, h... (2010.09.09. 17:43) Eid-ul-Fitr

Eid-ul-Fitr

2010.09.09. 08:02 :: NapiHadisz

Az ünnepi imának kiemelkedő lelki és erkölcsi jellemzői mellett egyedülálló tulajdonságai vannak, hiszen az íd a muszlim egyén teljesítményének az ünnepe, már ami az Isten szolgálatát (pl. a böjtölést) illeti; az íd hálaadó ünnep, amikor a muszlimok összegyűlnek, és testvéri hangulatban adnak hálát Allahnak, amiért lehetővé tette számukra böjtölési kötelességük teljesítését és befejezését.

Az ünnepi imát mecsetben vagy gyülekezőhelyen lehet végezni, ideje napfelkelte után van, a déli ima előtt. Sem az azán, sem az ikáma nem hangzik el. Két rakából áll. Az ima után az imám beszédet mond, amit ajánlatos végighallgatni. Sem ima előtt, sem utána nincs ajánlatos két raká.

Ibn Abbas-tól maradt fenn:

"A Próféta (béke legyen vele) két rakát imádkozott az Eid-ul-Fitr-kor és nem imádkozott sem előtte sem utána. Azután a nőkhöz ment Bilal-lal és mondta nekik, hogy fizessék az alamizsnát és ezért ők odaadták a fülbevalóikat és nyakláncaikat adakozás gyanánt."

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napihadisz.blog.hu/api/trackback/id/tr762281867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vakariosz 2010.09.09. 14:46:12

Köszönjük szépen ezt a hadíszt. Ebből is kiderül, hogy -a tévhitekkel ellentétben- a nőknek, különösen a menstruálóknak- NEM kell az ünnepi imát látogatni!

NapiHadisz 2010.09.09. 17:43:27

Bukhari-nál és Muszlim-nál maradt fenn: Allah Küldötte (béke legyen vele) megparancsolta nekünk, hogy hozzuk ki őket (a nőket) a Fitr(ünnepre) és Adha(ünnepre) a fiatal, a menstruáló és a szűz lányokat, de a menstruáló nőknek távolabb kellett húzódniuk attól a helytől, ahol imádkoztak, de ott kellett lenniük, hogy tanúi legyenek a jóságnak és a muszlimok összejövetelének.
Ez a hadísz megmutatja, hogy erősen ajánlott a nőknak is részt venniük az ünnepi imán, függetlenül attól, hogy idősek vagy sem, vagy menstruálnak vagy sem.
süti beállítások módosítása