HTML

Napi Hadísz

Assalamu alaykum! InsaAllah hiteles hadíszok, vallási előírások és tanulmányok hasznos információkkal, linkekkel!

Friss topikok

  • NapiHadisz: Bukhari-nál és Muszlim-nál maradt fenn: Allah Küldötte (béke legyen vele) megparancsolta nekünk, h... (2010.09.09. 17:43) Eid-ul-Fitr

Hijrah Calendar 1432- al-Muharram

2010.12.07. 15:27 :: NapiHadisz

Muharram az a hónap, amellyel a Muszlimok megkezdik a Hijrah Kalendár szerinti új évet. Ez a négy szent hónap közül az egyik, amelyről így ír a Szent Korán: 

“bizony a hónapok száma Allahnál tizenkettő hónap (lett) Allah előírása szerint, a napon, mikor az egeket és a Földet teremtette, közülük négy szent. Ez a helyes vallás. Nos ne vétkezzetek ezek során önmagatok ellen!” (Korán, 9:36)

Ez a négy hónap -a hiteles hagyományok szerint-Dhul-Qa'dah, Dhul-Hijjah, Muharram és Rajab. Az összes Korán magyarázó véleménye egyhangú ezzel kapcsolatban, mert a Próféta (béke legyen vele) utolsó Haddzs-án tarott prédikációjában kihírdette: "Egy év tizenkét hónapból áll, amelyből négy szent hónap, három ebben a sorban; Dhul-Qa'dah, Dhul-Hijjah, Muharram és a negyedik Rajab."

A speciális említése ezeknek a hónapoknak nem azt jelenti, hogy a többi hónap nem szent, mert Ramadán hónapja kétségkívül a legszenteltebb hónap az évben. De ez a négy hónap kifejezetten szentelt időszak, ennek egyszerű oka az, hogy eme hónapok szentsége még a mekkai pogányok idejében lett elfogadva.

A Shariah-ban a mi Prófétánk (béke legyen vele) ezeknek a hónapoknak a szentségét megerősítette és a Szent Koránban úgy nevezik őket "a szent hónapok".

Abu Bakrah-tól maradt fent, a Próféta (béke legyen vele) azt mondta: Az idő visszatért az eredeti állpotába, mint ami akkor volt mikor Allah megteremtette a Földet és az Egeket; egy év tizenkét hónap és ebből négy szent. Melyek sorrendben: Dhul Qa'dah, Dhul-Hijjah és Muharram, majd a negyedik a Rajab Mudar, ami Jumad (ath-Thani) és Sha'ban között van."

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napihadisz.blog.hu/api/trackback/id/tr222504545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása