HTML

Napi Hadísz

Assalamu alaykum! InsaAllah hiteles hadíszok, vallási előírások és tanulmányok hasznos információkkal, linkekkel!

Friss topikok

  • NapiHadisz: Bukhari-nál és Muszlim-nál maradt fenn: Allah Küldötte (béke legyen vele) megparancsolta nekünk, h... (2010.09.09. 17:43) Eid-ul-Fitr

A Próféta tanítási módszerei

2011.02.04. 19:04 :: NapiHadisz

Mohamed Próféta (béke legyen vele) egy tökéletes tanár és oktató volt. A Mindenható Allah kiválasztotta Mohamed Prófétát (béke legyen vele), hogy egy ideális példa legyen minden muszlimnak a követésre. Ebben az összefüggésben Allah a Mindenható azt mondja a Kegyes Koránban: "Allah Küldöttében pedig szép képetek van -annak, aki reményét Allahba és a Végső Napba vetette és gyakorta megemlékezik Allahról." (Korán, 33:21)
A Kortársak nevelésében, Mohamed Próféta (béke legyen vele) különböző oktató módszereket használt. Ezek közül néhányat megemlítünk.

1. HASZNÁLJUNK SZEMLÉLTETŐ PÉLDÁT:

Abu Bakr azt mondta, "Hallottam Allah Küldöttét (béke legyen vele) mondani, 'Lásd! Maradna-e valami kosz azon az emberen akinek a háza előtt egy folyó van és abban naponta ötször megfürdik?' Azt mondták: 'Semmilyen kosz nem maradna (testén).' Ő azt mondta: 'Ez olyan, mint a napi öt ima, amivel Allah eltörli a bűnöket.' (Muslim)

2. FELHÍVNI A FIGYELMET ARRA, HOGY MIT JELENT AZ ESKÜ (Allahra!):

Abu Shurayh számolt be róla, hogy a Próféta (béke legyen vele) azt mondta:'Allahra! Ő nem hisz! Allahra! Ő nem hisz! Allahra! Ő nem hisz!' Azt mondták:'Ki az a a személy oh Allah Küldötte?' Azt mondta: 'Ez a személy az, akinek rosszától nem érzi biztonságban magát a szomszédja.' (Bukhari)

3. ÉRDEKES, VIDÁM LEGYEN AZ ELŐADÁS, HOGY A KORTÁRSAK SZÁMÁRA NE LEGYEN UNALMAS:

Ebben az összefüggésben, hallottunk egy esetről, amikor egy férfi ment a Prófétához (béke legyen vele) és azt mondta, ' Oh Allah Küldötte! Adj nekem egy hegyet!' A Próféta (béke legyen vele) azt mondta, 'Mi adtunk neked egy fiatal nőstény teve borját lovagolni.' Azt mondta:'Mit kezdjek én egy fiatal nőstény teve borjával?' A Próféta (béke legyen vele) azt válaszolta: Nőstény tevén kívül szül-e más tevét?' (Abu Dawud)

4. FIGYELEMBE KELL VENNI A HALLGATÓSÁG ÁLLAPOTÁT (KEDVÉT)

Abu Wa'il számolt be róla, hogy Abdulrahman vallásos beszélgetést tartott az emberekkel minden Csütörtökön. Egyszer egy férfi azt mondta: 'Oh Abu Abdulrahman! (Allahra) Bárcsak prédikálnál nekünk naponta?' Ő azt válaszolta: 'Egyetlen dolog van, ami megakadályoz ebben, nem szeretlek untatni. Félreértés ne essék, figyelembe veszem a ti helyzeteteket a prédikációban, úgy, hogy a megfelelő időt választom ki. Úgy, ahogy a Próféta (béke legyen vele) tette velünk, attól tartva, hogy untatna minket.' (Bukhari)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napihadisz.blog.hu/api/trackback/id/tr22695501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása