HTML

Napi Hadísz

Assalamu alaykum! InsaAllah hiteles hadíszok, vallási előírások és tanulmányok hasznos információkkal, linkekkel!

Friss topikok

  • NapiHadisz: Bukhari-nál és Muszlim-nál maradt fenn: Allah Küldötte (béke legyen vele) megparancsolta nekünk, h... (2010.09.09. 17:43) Eid-ul-Fitr

Néhány félreértés és alaptalan szokások Muharram-ról

2010.12.12. 14:58 :: NapiHadisz

Vannak rossz szokások Ashura napjával és Muharram-mal kapcsolatban, amelyekről nincs semmi a Shariah-ban. Megóvhatjuk magunkat attól, hogy ezekbe a rossz szokásokba  és újításokba essünk bele, mert ez bűn is.

1. Néhány ember az Ashura jelentőségét Hussein mártírságának tulajdonítja. Nem kétséges, hogy Hussein halála egy tragikus rész a történelmünkben, viszont nagyon egyszerű ok miatt nem lehet ennek tulajdonítani Ashura napját, mivel annak jelentősége a Próféta (béke legyen vele) idején derült ki, sokkal korábban, mint ahogy unokája Hussein megszületett volna.

2. Megint más emberek szerencsétlen hónapnak tartják Muharramot Hussein miatt, mivel akkor lett meggyilkolva és ezért nem tartanak esküvőt vagy más ünnepet ebben a hónapban. Ez megint csak alaptalan és ellentmond a Koránnak és a Szunnának. Az ilyen babona társításnak számít, mert az ember egy bizonyos eseményt vagy személyt olyan erővel ruház fel, ami vagy használ vagy árt, de egyedül Allahnak van ereje minden dolog felett.

3. Pár ember azt gondolja, hogy Szunna egy bizonyos fajta ételt elkészíteni tizedikén és nagy összejövetelt tartanak, ennek megint nincs alapja a Shariah-ban.

4. Páran gyászolnak és siratják Husseint és ezért tartanak különleges megemlékezéseket. A Próféta (béke legyen vele) megtiltotta a gyászszertartást (halotti tort) tartsunk a halottnak, ami a Jahileeyah-ban (tudatlanság kora) volt szokás. 

"Nem közülünk való az, aki a mellkasát üti, ruháit tépi és úgy sír, hogy jajong, mint  a Jahileeyah-ban tették." (Bukhari)

Ha belegondolunk akkor ez a legnagyobb érdem és jutalom, amit Hussein kapott, amikor Allah útján harcolva esett el.

5. Néhányan egy más extrémitásba mennek és szépen felöltöznek, különleges ételeket készítenek stb. mintegy megünneplik ezt a napot és ez is a Korán és Szunna ellen van.

6. Mások különleges imákat tartanak vagy áldoznak vagy sírokat látogatnak Muharram tizedik napján azt gondolván, hogy különleges jutalom van ebben vagy nagy jelentősége van ennek a Shariah-ban és ez megint egyfajta újítás, amitől távol kell maradnunk.

Összefogallava: viselkedésünk ebben a hónapban a shahaba-hoz hasonló kell legyen, és nem a gyászolók, sem pedig az ünneplőkhöz hasonlónak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napihadisz.blog.hu/api/trackback/id/tr432510911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása